1015 Budapest, Batthyány u. 13. Hétfő - Péntek 09:00-18:00 +36 31 784 7560

Táplálkozási tanácsadás

A dietetika a táplálkozással való gyógyítás tudománya, a helyes étkezési szokások a betegségek megelőzésének és az egészség fenntartásának elengedhetetlen része. Az életmódunk, melynek egyik legfontosabb része a táplálkozás 40 %-ban felelős az egészségi állapotért.

A dietetikai konzultáció keretében személyre szabott tanácsadással segítünk az egészséges életmódra való áttérésben, amit a mindennapjaiba be tud illeszteni. Lehetőség nyílik az aktuális tápláltsági állapot felmérése és a táplálkozási szokások kiértékelésére a jelenlegi és a korábbi kórelőzmények figyelembevételével. Az állapotfelmérés során a fejlett technológiának köszönhetően testtömegösszetétel mérő készülékkel pontosan mérhető a testsúly, testzsír, zsigeri zsír, vázizom szerkezet százalék, BMI besorolás, valamint a készülék a nyugalmi helyzetben anyagcsere mutató RMR kiértékelésére is képes.

Számunkra fontos, hogy együtt oldjuk meg az egészséges étkezést, így a felállított diagnózis alapján alakítjuk ki a megfelelő táplálkozási tervet. Fontosnak tartjuk, hogy minden ember más és más életvitelt folytat, ezért mindig az egyéni helyzetekhez igazítva tervezünk.


Alakformálás komplex dietetikus tanácsadással és testkezeléssel

A tökéletes alak megteremtéséhez elengedhetetlen, hogy a testkezelések során is dietetikus segítségét kérjük. Az alakformálás fontos alapját képezi a helyes étrend személyre szabott kialakítása. Amennyiben dietetikusunk segítségével egyénre szabott diétát folytat, úgy a szervezetből a felszabadított zsír és méreganyagok kiürítését elősegítő hullámmasszázs kezelést és testtekercselést is választhatja csomagajánlatunkban.

 

dietetikus táplálkozási tanácsadás

Milyen betegségek esetén kell dietetikushoz fordulni?

A már kialakult betegségek nagy részénél a diéta szintén a gyógyulási folyamat egyik elengedhetetlen része. Célja, a már kialakult betegséghez igazodó egyénre szabott diéta, amely hosszútávon tart, és ami beépül az ember életvitelébe. A dietetikusnak nagy szerepe van abban, hogy elfogadtassa a emberrel a diétát. Ezért is van nagy hangsúly az étkezési szokások személyre szabásán!

Cukorbetegség, inzulinrezisztencia

Az egyik olyan betegség, ami teljes mértékben összefügg a táplálkozással. Mind a kialakulásában, mind a kezelésében nagy szerepe van annak, hogy hogyan táplálkozunk. Szervezetünk működése szempontjából nagyon fontos, milyen a vércukorszintünk. Ennek szabályozásában komoly szerepet tölt be az inzulin, amely hormonként segíti, hogy a sejtekbe bekerüljön az azokat tápláló cukor.


Táplálékallergiák és intoleranciák

Az emésztőrendszer feladata, hogy az elfogyasztott táplálékból különböző bonyolult reakciók segítségével energiát nyerjen a szervezet számára. Sajnos viszont egyre többen fedezik fel magukon, hogy bizonyos ételek elfogyasztása után puffadnak, kellemetlenül érzik magukat. Nem csak az okozhat nehézséget, hogy megtaláljuk a rossz közérzetért felelős élelmiszert, hanem az is, hogy ha már tisztában vagyunk vele, akkor tudatosan, az egészséges táplálkozást betartva elkerüljük azokat. A leggyakoribb allergiák kiváltója és az ételérzékenység felelőse a tej, hisztamin és a glutén. Emésztésünk folyamatos képet ad közérzetünkről, lelki állapotunkról, immunrendszerünk aktivitásáról. Ha valami nincs rendben, testünk azonnal jelez, figyeljünk erre.


Laktózérzékenység

Az úgynevezett enzimdefektus, a laktózbontó enzim (laktáz) teljes vagy részleges hiányát jelenti. A laktózérzékenység tünetei a puffadás, hasmenés, hasi diszkomfort érzet. A laktózra való érzékenységet hidrogén kilégzési teszttel, illetve táplálkozási anamnézis segítségével lehet kimutatni. Ilyen esetekben a terápia során a laktózt tartalmazó ételeket kerülni kell vagy laktózmentes termékekkel kell kiváltani, illetve lehetőség van arra is, hogy laktáz enzim tablettát/cseppet juttassunk szervezetünkbe.


Laktózintolerancia

Laktózintolerancia esetén a tejcukor bontatlanul halad a bélrendszerben, a vékonybélből a vastagbélbe, ahol végül a vastagbél baktériumai bontják le rövid szénláncú zsírsavakká és gázokká. Az öröklődő teljes laktázhiány nagyon ritka kórkép, már az anyatejes táplálás alatt jelentkeznek a panaszok. Az életkor előrehaladtával fokozatosan csökkenő laktázszint miatt fellépő elsődleges laktózintolerancia a gyermekkor után kezdődik. A másodlagos vagy szerzett laktázhiány, egy a vékonybelet (is) érintő betegség következménye, ez lehet fertőzés (gyomor-bélhurut), antibiotikumkezelés, lisztérzékenység, Crohn-betegség, daganatok sugár- és kemoterápiája, rövidbél szindróma és cukorbetegséghez társuló bélmozgászavar.


Hisztaminintolerancia

A felszabaduló és a keringésbe kerülő, illetve a táplálékkal bevitt hisztamin lebontásáért a diamino-oxidáz (DAO) nevű enzim felelős. Ha a bélfalban található enzim működése öröklötten, vagy valamilyen betegség (például a belek gyulladásos vagy daganatos betegségei, kemoterápia okozta károsodás), gyógyszer- vagy alkoholfogyasztás miatt szerzetten csökkent, vagy túlságosan nagy mennyiségű hisztamin jut be, amit nem képes lebontani, akkor különböző tüneteket okozhat, ezt nevezzük hisztaminintoleranciának. A szerzett hisztaminintolerancia lehet átmeneti és ebből adódóan visszafordítható, ha a kiváltó ok megszűnik. Nemcsak a szervezetünk által termelt saját hisztamin válthat ki biológiai hatásokat. Különböző táplálékok alkotórészeként a bélből is felszívódhat hisztamin. Egyes élelmiszereknek különösen magas lehet a hisztamintartalma, másoknak szinte jelentéktelen.


Gluténérzékenység

A gluténhez kapcsolt betegség - mint amilyen a gluténérzékenység - a vékonybél krónikus, felszívódási zavarokkal járó megbetegedése, amelyet bizonyos gabonafélékben található növényi fehérje, a glutén vált ki az erre érzékeny embereknél. A cöliákia (gluténszenzitív enteropathia) hosszú időn át lappanghat, kései felismerése súlyos felszívódási zavarokhoz és tápanyaghiányhoz vezethet. A gluténnal összefüggő betegségek mindegyike meglehetősen összetett, az egész szervezetet érintő probléma. A tünetek rendkívül változatosak lehetnek, és bármely életkorban jelentkezhetnek. Egyeseknél a tünetek enyhék, akár fel sem tűnnek a betegnek, mások számára pedig mindennapos problémát jelentenek. Akad olyan is, aki más problémával, betegséggel kapcsolja össze a tüneteket. Fontos megemlíteni, hogy sokan azonos betegségnek vélik a cöliákiát, a búzaallergiát és a gluténérzékenységet, azonban más-más betegségekről van szó!


Reflux

A reflux betegség a tápcsatorna felső szakaszának összetett működési zavara, eredményeképpen a gyomorsavakkal és emésztőnedvekkel elkeveredett gyomor- és nyombél-tartalom, azaz a refluxátum a normális haladási iránnyal ellentétesen, felfelé visszajut a nyelőcsőbe, ahol kellemetlen tüneteket és végső esetben szervi elváltozásokat, nyálkahártya-gyulladást okoz. Legnyilvánvalóbb tünete a refluxátum okozta rendszeres, gyakori gyomorégés, a szegycsont mögött jelentkező égő fájdalom, fulladás-érzés.

A reflux jelensége, azaz a gyomortartalom visszaáramlása, időnként egészségesekben is előfordulhat: kiadós étkezés, előrehajolás, szoros ruházat is okozhatja a hasűri nyomás fokozódását, ugyancsak emiatt okozhat átmeneti kellemetlenséget a várandós édesanyáknak is. A rendszertelen táplálkozás, az ülő életmód kedvez a betegségnek. Bármely kezelés eredményességéhez szükséges az orvos utasításainak pontos betartása, ami a reflux esetében legfőképpen az előírt étrend és életmódbeli változások követését jelenti.


Crohn betegség

A bélrendszer nyálkahártyájának - gyakran mélyen az érintett bélszakasz szöveteibe hatoló - gyulladásos, hasmenéssel és fájdalommal járó, és akár az életet is veszélyeztető betegsége. A Crohn-betegség a gyulladásos bélbetegségek egyik típusa, amely a bélrendszer nyálkahártyájának gyulladásával jár, ezáltal súlyos hasmenéshez és hasi fájdalomhoz vezet. Igaz, hogy jelenleg még nincsen a Crohn-betegség gyógyítására eszközünk, azonban a különböző terápiás beavatkozások segítségével a betegség tünetei enyhíthetők, és akár hosszan tartó panaszmentesség (remisszió) is elérhető. Napjainkban nem tudják pontosan, hogy mi indítja el a Crohn-betegséget, de egyetértés van abban, hogy mi az, ami nem. Ma már általánosan elfogadott, hogy sem a stressz, sem pedig a helytelen étkezés nem eredményez ilyen jellegű problémát, azonban mind a két tényező ronthat a már meglévő tüneteken.


Székrekedés, bélferzőzés

Hasmenésről akkor beszélünk, ha valakinek a széklet mennyisége naponta 3, vagy annál több és hígabb az átlagnál. Nagyon fontos, hogyha már 1-2 hete fennáll, vagy ha a széklet ürítéskor friss piros vért tapasztalunk, illetve ha fekete a székletünk, forduljunk orvoshoz részletes kivizsgálásra. Fontos, hogy az okok kell megtalálni, hiszen így könnyebb a megfelelő terápia kiválasztása. Legtöbb esetben itt is nagyon sokat tud segíteni a megfelelő, gyógyulást elősegítő táplálkozás.


Az epe betegségei

A jobb bordaív alatt hirtelen jelentkező, görcsös hasi fájdalom, ami a jobb lapocka irányába sugárzik ki, hányingerrel, hányással, esetleg lázzal kísért tünetegyüttes az epehólyag betegségére utalhat.
Az epegörcs leggyakoribb oka az epehólyag kövesség. Étkezési hibát követően (zsíros étel fogyasztása) az epehólyag összehúzódik, de a benne lévő kövek megakadályozzák, hogy a tárolt epe a patkóbélbe jusson. Ez görcsös fájdalmat, és az említett tüneteket okozza. Epegörcs kialakulhat epekövesség nélkül is, az epehólyag ritkább, funkcionális (mozgási) rendellenességei esetében is. Bármilyen epebetegség után, fontos a dietetikus segítségével összeállított diéta betartása.

Dietetika árak
Táplálkozási tanácsadás
Egy alkalommal
15.000,- Ft.
Dietetika + testkezelési árak
Dietetika + hullámmasszázs kezelés
21.000,- Ft.
Dietetika + infra + hullámmasszázs kezelés
22.500,- Ft.
Dietetika + testtekercselés + infra + hullámmasszázs kezelés
24.990,- Ft.